Waterpik klinička studija

Waterpik klinička studija
<span class="riyad_title">Waterpik klinička studija</span>

Waterpik Oralni tuš: Učinkovita alternativa antibiotskom subgingivalnom liječenju kod parodontnog održavanja

30 sudionika s umjerenim do teškim parodontnim bolestima bilo je podvrgnuto tretmanu skaliranja i poliranja korijena, a zatim su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je grupa tretirana minociklinom u najdublje parodontne džepove, dok je druga grupa koristila Waterpik® oralni tuš jednom dnevno.

Obje grupe osjetile su značajan napredak u svim kliničkim parametrima (krvarenje desni prilikom sondriranja, dubina parodontnih džepova, razina pričvrsne gingive) nakon 30 dana. Oba postupka su pokazala da mogu održavati nisko bakterijsko prodiranje unutar parodontnih džepova. Ipak, korištenje Watepik® oralnog tuša učinkovitija alternativa antibiotskom subgingivalnom liječenju kod parodontnog održavanja u razdoblju od 30 dana.


Održavanje parodonta skaliranjem i poliranjem korijena u usporedbi s tretmanom minociklina i svakodnevnog korištenja oralnog tuša sa vodom.

Genovesi AM, Lorenzi C, Lyle DM et al. Minerva Stomatol 2013; 62(Suppl. 1 to NO. 12):1-9. Study conducted at the Tuscan Stomatologic Institute, Department of Dentistry, Versilia General Hospital, Lido di Camaiore (LU), Italy

grafikonCilj

Procijeniti učinkovitost svakodnevnog korištenja oralnog tuša u odnosu na subgingivalnu uporabu minociklina kod liječenja pacijenata s umjerenim do teškim parodontitisom.

Metodologija

U paralelno, slijepoj, randomiziranoj kliničkoj studiji, 30 pacijenata sa umjerenim do teškim parodontitisom raspoređeno je u dvije grupe. Nakon što je proveden tretman skaliranja i poliranja korijena, grupe su dobile upute o pravilnoj kućnoj oralnoj higijeni. Jedna grupa dobila je subgingivalno minociklin u najdublje parodontne džepove. Druga grupa je dobila Waterpik® oralni tuš koji su koristili s vodom jednom dnevno. Klinički i mikrobiološki parametri mjereni su na početku kliničke studije, te je ponovljeno nakon 30 dana.

Rezultati

 

Obje grupe osjetile su napredak i značajno smanjenje u svim kliničkim parametrima nakon 30 dana. Grupa koja je koristila Waterpik® oralni tuš smanjila je krvaranje za 81%, dok grupa koja je koristila minociklin krvarenje je smanjila za 76%. Štoviše obje procedure učinkovito su smanjile tipične parametre za parodontitis (krvarenje na dodir, dubina parodontnih džepova, razina pričvrsne gingive).

Razlike između dvije terapije nisu bile statistički značajne za kliničke parametre ili bakterijsko suzbijanje.

Zaključak

Waterpik® oralni tuš je učinkovitija alternativa subgingivalnom antibiotiku za parodontno održavanja tijekom razdoblja od 30 dana.

 

Download original studije >>